Skeittiparkin tai -paikan

hankinnan ABC

Tässä osiossa läpikäydään skeittiparkin hankintaprosessia vaihe vaiheelta, joita seuraamalla voit varmistaa onnistuneen projektin läpiviennin alusta loppuun.

Parhaaseen lopputulokseen pääset ottamalla projektiin mukaan sekä ammattilaisapua että paikallisia harrastajia. Jokainen projekti ja käytettävät resurssit ovat erilaisia, joten yhtä prosessirunkoa on vaikea antaa, mutta osion tarkoitus on antaa suuntaa siitä, minkälainen onnistuneen läpiviennin rakenne voi olla.

Prosessin sujuvuuden takaamiseksi hankkeella olisi hyvä olla kaupungin tai kunnan puolelta omistaja / vastuuhenkilö prosessin alusta aina loppuun saakka. On myös muistettava, että tiedonkulun tulee jatkua myös rakennushankkeen loputtua, sillä valmistumisen jälkeen skeittiparkki tulee vaatimaan säännöllistä huoltamista sen pitkän elinkaaren varmistamiseksi.

Skeittiparkkien suorituspaikoille on olemassa hyvin vähän valmiita standardeja ja skeitin pienet renkaat tekevät parkin rakenteiden detaljien vaatimuksista hyvin pikkutarkkoja. Nämä asiat yhdessä tekevät sen, että skeittiparkkiprojekti vaatii aina erityisasiantuntijan mukaan projektiin alun suunnittelusta loppuvaiheen rakentamiseen saakka.

Ammattilaisen puuttuminen projektin eri vaiheissa on aiheuttanut nykyisissä parkeissa ongelmia maanlaajuisesti ja monissa lopputuloksissa on parantamisen varaa sekä suunnittelussa että toteutuksessa.

Skeittiparkkihankkeen prosessikuvaus.

  • Skeittiparkin, paikan tai hallin hankinnan suunnittelu on hyvä aloittaa tarvekartoituksesta. Hankkeen laajuus, tyyli ja tarve avautuu alla olevien kysymysten kautta. Parhaimmillaan alun tarvekartoituksesta saa vastaukset kilpailutuksen tekemiseen

    Kenelle?

    1. Kenelle skeittiparkkia tehdään?

    2. Mikä on skeittiparkin odotettu käyttöaste?

    3. Minkälaisia skeittaus mahdollisuuksia lähialueilta löytyy?

    Millainen ja missä?

    4. Paikallisen skeittiyhdistyksen tai aktiiviharrastajien toiveet?

    5. Minkä tyylistä skeittiparkkia toivotaan? Esimerkiksi: street, park vai niiden yhdistelmä?

    6. Onko parkille olemassa jo paikka? Minkä kokoinen alue on käytettävissä? Vastaako se käyttöasteen odotuksiin ja skeittiparkin tyyli toiveisiin?

    7. Onko sijainnin maaperä sopiva ja tarpeeksi kantava?

    8. Halutaanko alueella edistää kaupungin vetovoimaa, järjestää SM- tai MM-tason kilpailuja tai järjestää muita tapahtumia?

    9. Minkälaiset liikenneyhteydet alueelle pääsemiseksi on olemassa tai tulossa?

    10. Onko alueella infraa, esim. sähkö, vesi, saniteettitilat?

    Käytettävät resurssit?

    11. Onko skeittiparkille olemassa jo rahoitus? Onko rahoituksessa hyödynnetty kumppanuuksia paikallisten yritysten tai järjestöjen kanssa?

    12. Voiko hankkeelle löytyä lisäbudjettia myöhemmin, jolloin rakentaminen voitaisiin tehdä vaiheittain?

    Kiertotalouden hyödyntäminen voi pienentää budjettia / Vanhasta uutta

    Rakennetaanko uutta skeittiparkkia vanhan tilalle? Voiko vanhan skeittiparkin kivi- tai betonielementtejä muokata, korjata tai uusiokäyttää? Aina ei tarvitse tilata uutta, vaan voit konsultoida mahdollisuuksia vanhan muokkaukseen, ennen uuden parkin suunnittelutyötä.

    Helsingin Pohjois-Haagan parkki on hyvä esimerkki kierrättämisestä, joka uudistettiin pienin kustannuksin ja herätettiin eloon onnistuneesti vanhoja elementtejä hyödyntäen. Suomen Rullalautaliitto suosittelee kestävän kehityksen mukaisia materiaalivalintoja ja koko projekteja, kunhan niissä otetaan huomioon ensisijaisesti skeittaajien tarpeet ja parkin, paikan tai hallin toimivuus laadukkaana harrastuspaikkana.

  • Yhteistyö kokeneiden alan harrastajien ja ammattilaisten kanssa kannattaa aloittaa heti aikaisessa vaiheessa. Paikallisten skeittaajien osallistaminen on tärkeää ja toimii parhaiten kun sitä käytetään päätöksenteon ja suunnittelun apuna. Suunnittelijalla on kuitenkin oltava päävastuu valinnoista, jotta lopputuloksena on toimiva kokonaisuus.

    Suunnitellessa skeittiparkkeja on hyvä ottaa huomioon harrastusmahdollisuuksien kokonaisuus, millaisia harrastuspaikkoja kaupungissa, kunnassa tai viereisessä maakunnassa on. Tavoite on rakentaa monipuolisia harrastamisen paikkoja, jotka ovat kaikkien etu. Skeittauksen ja rakentamisen ammattilaiset sekä alueen harrastajat ovat oikeita henkilöitä kertomaan millainen tilanne lähiseudulla on ja millaisista paikoista on puute.

    Suomen rullalautaliitto suosittelee kaikissa skeittaukseen liittyvissä hankkeissa läheistä yhteistyötä paikallisen skeittiyhdistyksen ja/tai skeittaajien kanssa. Jos paikallista skeittaajien yhteisöä on haastavaa saada yhteyttä, Suomen rullalautaliitto auttaa mielellään skeittaajalähtöisen suunnittelun aloittamisessa.

    Listan paikallisista seuroista löydät täältä: www.rullalauta.fi/skeittiyhdistykset

    Suosittelemme kolmiosaista yhteistyömallia

    1. Projektin alussa ns. visiotyöskentely / suunnittelutyöpaja sekä tarvekartoituksen tekemisessä. (kohta A/B)

    • Harrastajien, skeittiasiantuntijoiden ja kaupungin edustajien osallistaminen suurten linjojen valinnassa. Voidaan hyödyntää myös keskustelun avauksena. Tärkeimmät kysymykset osallistamiseen ovat tarvekartoituksessa listatut esimerkit.

    2. Tekijöiden ja suunnitelman laatiminen / valinta (kohta E/F)

    • Kaupungin tai kunnan ja skeittiasiantuntijoiden yhteistapaaminen, jossa autetaan kilpailutuksen laadinnassa ja/tai suunnitelman ja rakentajien valinnassa

    3. Lopullisen suunnitelman yksityiskohtainen läpikäynti ennen tuotantovaihetta (F/G, myös I)

    • Skeittiasiantuntijan tai Suomen Rullalautaliiton edustajan kanssa

  • Skeittiparkkia hankkiessa budjetti on suurin vaikuttava tekijä. Skeittiparkkeja voidaan tehdä hyvin monella eri budjetilla ja käyttötarkoituksella. Skeittiparkki- tai paikka voidaan rakentaa myös pikkuhiljaa vuosien saatossa, jolloin on tärkeää laatia jo aloitusvaiheessa strategia paikan valinnassa ja suunnitelma laajennuksesta.

    Kokoluokka ja materiaalivalinnat vaikuttavat skeittiparkin budjettiin suuresti.

    Heti alussa on myös hyvä olla mietittynä, mihin käyttötarkoituksiin skeittiparkkia rakennetaan. Jos haaveissa on Olympia, MM tai SM-tason skeittiparkki, budjetti on eri kategoriassa verrattuna vaatimustasoltaan harrastajille riittävään skeittiparkkiin.

    Budjetin ja tilan salliessa skeittiparkin elementtien kokoluokissa olisi hyvä huomioida varsin laaja skeittiparkkien käyttäjien ja taitotasojen kirjo.

    Jos parkille on käytettävissä vain pieni tila, ei liialliseen erikoisuuden tavoitteluun tai vaikeisiin elementteihin kannata pyrkiä. Matalat ja helpot elementit tarjoavat niin aloittelijoille, vanhemmalle polvelle kuin kokeneemmillekin mielekästä tekemistä. Isommat elementit tarjoavat luonnollisesti lisää haastetta, mutta lisäävät aina myös vauhtia – ja tätä kautta myös tilan tarvetta.

    Kun skeittiparkin peruselementtejä on muutamaa eri vaikeustasoa, tarjoaa parkki skeittaajalle mahdollisuuden kehittyä aina kohti haastavampia temppuja, jolloin harrastus ja skeittipaikka pysyy usein pidempään mielenkiintoisena.

    Tulevaisuuden muuttuviin sääolosuhteisiin on varustauduttava ulkotilan suunnittelu ja budjetointivaiheessa. Ilmastonmuutoksesta johtuvat sään ääri-ilmiöt polttavasta auringonpaisteesta rankkasateisiin sekä eteläisen Suomen pidentyvä skeittikausi vaikuttavat skeittiparkin houkuttelevuuteen ja sen käyttämiseen.

    Puiden istuttaminen parkin välittömään läheisyyteen lisää alueen viihtyisyyttä. Oksien alla on kesäisin viileämpää ja esimerkiksi skeittiparkkien kattaminen on hyvä vaihtoehto kasvattamaan käyttöastetta lisääntyvien sademäärien vuoksi. Skeittiparkille paikkaa etsittäessä kannattaa huomioida myös siltojen alle jäävät tilat, jotka takaavat luonnollisen sadesuojan. Pienikin vesisade haittaa skeittaamista, joten sadesuoja pidentää harrastusmahdollisuuksia myöhäiseen syksyyn. Lisäksi hulevesien sekä lumien sulamisvesien imeytyminen on otettava huomioon niin skeitattavalla alueella, kuin sen ympäristössäkin.

    MITÄ SKEITTIPARKKI MAKSAA – KATSO ESIMERKIT JA PERUSTELUT

  • Paikan valinnassa maaperä sekä alueen kantavuus määrittävät paljon millainen skeittiparkki kuntaan tai kaupunkiin voidaan hankkia. Parkin kokoluokka, valitut rakennusmateriaalit sekä halutaanko street vai park - tyylinen harrastuspaikka ovat alisteisia juuri maaperälle sekä muulle ympäröivän alueen ominaisuuksille.

    Alueen tulee olla riittävän suuri, eikä maaperä saa routia. Edullisin ja siksi paras maaperä on hiekkamaa, joka ei roudi eikä se vaadi kalliita pohjatöitä. Näin kokonaisbudjetti voidaan hyödyntää pääosin esim. betonipinnan rakentamiseen ja kalliit pohjatyön kustannukset voidaan välttää.

    Rakenne- ja geosuunnittelu tulee huomioida jo paikan valinnan yhteydessä.

    Suomessa on 2000-luvulla ollut valitettavia hankkeita, joissa maaperän takia parkin kokonaisuus on jouduttu muuttamaan kesken rakentamisen tai perumaan kokonaan. Onkin tärkeää huomioida maaperän mahdollisuudet ja rajoitteet, jotta tämän kaltaisilta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

    Pienin mahdollinen koko toimivalle skeittiparkille on noin koripallokentän kokoinen alue, eli noin 30 metriä pitkä ja 15 metriä leveä tila. Skeittiparkin suunnitelmasta riippuen tämän kokoisella alueella harrastusmielekkyys säilyy noin kahdellakymmenellä samanaikaisella käyttäjällä. Muotona suorakulmio on paras mahdollinen suunnittelun lähtökohta, koska esimerkiksi ympyrän muotoisella paikalla skeittaaminen on hankalaa.

    Lisäksi paikkaa valittaessa on huomioitava, että se on hyvien kulkuyhteyksien päässä ja helposti lähestyttävissä, esimerkiksi keskustan välittömässä läheisyydessä. Lisää sosiaalisen kestävyyden periaatteista viereisessä huomiolaatikossa.

  • Parhaassa mahdollisessa tapauksessa skeittiparkin tilaa, suunnittelee ja rakentaa skeittaajat – näin varmistetaan, että kokonaisuus palvelee parhaalla tavalla niin harrastusta kuin kulttuuria.

    Kilpailutus voidaan tehdä kahdella eri tavalla:

    Suunnittele ja toteuta -urakka, jolloin rakentava yritys vastaa koko projektista tai jaettu urakka, jolloin projekti jakautuu suunnittelijan ja rakentajan kesken.

    Valitaan tavaksi kumpi vain, ehdottoman tärkeää on, että suunnittelijat ja rakentajat kommunikoivat keskenään. Suunnittelijan vastuulla on myös paikallisen skeittaajien osallistaminen.

    Kilpailutuksessa toimivia pisteytyksen teemoja voi olla esimerkiksi parkin skeitattavuus, eri taitotasot huomioivat elementit, kokonaisuuden esteettiset arvot, ympäristöystävällisyys sekä turvallisuus. Alun tarvekartoituksesta saa tukea kilpailutuksen tekemiseen. Kilpailutuksesta ei kannata tehdä liian yksityiskohtaista ja tulosten tulkintaan kannattaa käyttää aina apua. Parkin iso koko, näyttävyys tai elementtien runsas lukumäärä ei takaa onnistunutta hanketta.

    Ammattimaisessa suunnitelmassa tulee esittää tarkat materiaalivalinnat sekä elementtien mitat ja muodot. Suunnittelu toimeksiantoon tulee sisällyttää 3D-mallinnos tai pienoismalli piirustuksista ja suunnitelmasta. Pienemmissä hankkeissa on riittävää, että suunnittelija tekee esimerkiksi perspektiivipiirroksen.

    Suunnittelijan ja urakoitsijan valinta

    Hyvän käytettävyyden sekä pitkäikäisyyden takia on tärkeää valita rakentajat, joilla on aiempaa kokemusta varsinkin kokonaan betonista rakennettujen laadukkaiden skeittiparkkien ja -paikkojen toteutuksesta. Yksinkertaisimmillaan perusteet liittyvät suunnittelijan pitkäaikaiseen kokemukseen lajin harrastajana, siihen liittyvään erityisammattitaitoon sekä kokemukseen suosittujen skeittiparkkien suunnittelussa ja rakentamisessa. Ilman aiempaa näyttöä skeittaukseen soveltuvasta parkista on mahdotonta taata onnistunutta hanketta.

    Rakentajan valinnassa laatukriteerien tulisi ylittää hintavaatimukset. Rakennushanke kilpailutetaan skeittiparkkisuunnitelman ja siihen liittyvien lisäohjeiden mukaan.

    Betoniparkeissa suurin osa pintojen viimeistelystä tehdään käsityönä ammattimaisen sileän pinnan aikaansaamiseksi. Esimerkiksi saumojen viimeistely, sileys ym. vaatii tiettyä erikoisosaamista.

    Urakoitsija sitoutuu noudattamaan suunnitelman ohjeita, mutta on valmis kuitenkin tekemään mahdollisia pieniä muutoksia rakennusvaiheessa tarpeen mukaan.

    ​​Urakoitsija kantaa rakenteista täyden takuun 2 vuoden ajaksi.

    Lisäksi rakentamisen hiilijalanjälkeen tulee kiinnittää huomiota, esim. materiaalien uusiokäyttö, logistiikka ja kierrätys.

    Rakennesuunnittelun huomioitavat yksityiskohdat

    • Perustukset, geosuunnittelu kantavuuden ja routimattomuuden varmistamiseksi

    • Yksityiskohdat mm. teräsputkien sekä reuna-, kansi- ja kivielementtien asennuksesta

    • Alueen kuivatus, huomioon ottaen ilmastonmuutoksesta aiheutuvat sään ääri-ilmiöt (esim. tasaus, salaojitus ja viemäröinti).

    • Valaistuksen huolellinen suunnittelu syysiltoja varten on tärkeää. Huomioi, että kaarien valaiseminen on haastavampaa kuin tasaisten pintojen. Lisäksi ulkoharrastusalueiden käyttö on pidentynyt kesäkaudelta pitkälle syksyyn ja käyttömäärien parkeilla odotetaan lisääntyvän entisestään.

    • Sähkösuunnittelu (kuten esim sähkökaapin sijainti tapahtumia varten).

    • Viihtyvyyttä, varjoa ja viileyttä suoralta auringonpaisteelta voidaan lisätä istuttamalla puita parkin reunamille. Puiden sijoituksessa tulee kuitenkin ottaa huomioon , että syksyisin märät lehdet aiheuttavat vaaratilanteita ja hidastavat parkin kuivumista.

    • Parkin välittömässä läheisyydessä reunojen aines ei saisi olla hiekkaa tai soraa, koska parkille kulkeutuessaan ne haittaavat skeittausta ja luovat vaaratilanteita.

  • Rakennusvaiheessa on tavallista, että suunnitelmaa muokataan ja parannellaan vähintään yksityiskohdissa. Tässä projektin vaiheessa onkin pidettävä huolta, että suunnittelija ja rakentaja pitävät yhteyttä toisiinsa. Rullalaudalla liikuttaessa pienet yksityiskohdat ovat merkittäviä ja taatakseen viihtyisän ja turvallisen skeittiparkkikokemuksen on rakennusvaiheessa oltava tarkkana.

    Suunnittelijan rooliin kuuluu valvoa rakentamista ja yksityiskohtien toteutumista suunnitelmien mukaan.

  • Kun skeittiparkki on valmis ja avoin skeitattavaksi tuoreesta skeittiparkista kannattaa ottaa hyödyt irti. Tee yhteistyötä paikallisen ja miksei kansallisen median kanssa ja kerro projektista ja ennenkaikkea vasta valmistuneesta skeittiparkista! Hyödynnä kaikki sosiaalisen median kanavat tiedotukseen. Vinkkaa uuden parkin valmistumisesta myös Rullalautaliitolle, niin nostetaan ilouutinen myös meidän sosiaalisessa mediassa esiin.

    Onhan säännöt ja opasteet parkilla nyt viimeistään kunnossa? Ladatkaa samat informaatiot myös kaupungin/kunnan nettisivuille, jotta skeittiparkki löydetään myös kauempaa.

    Ja mikä olisikaan parempi tapa juhlia onnistunutta hanketta ja pitkäikäistä harrastuspaikkaa kuin järjestää avajaiset. Tehkää yhteistyötä paikallisen seuran ja muiden aktiivien kanssa, kutsukaa kaikki lähialueen harrastajat mukaan tapahtumaan viihtymään ja näyttämään taitojaan tai jopa kisailemaan!

    Onnea uudelle skeittiparkille!

  • Kaikkiin skeittiparkkeihin ja -paikkoihin on erityisen tärkeää budjetoida mukaan myös vuosittainen huolto. Huolto kannattaa tilata (tai vähintään konsultoida) skeittiparkkien rakentajilta. Vuosihuolto on edullinen keino pitää harrastuspaikka kunnossa ja karkeana ohjeena voidaan ajatella, että muutama tuhat euroa vuodessa erilaisiin huoltotoimenpiteisiin on minimi, millä skeittielementit pidetään turvallisina, skeittattavina ja viihtyisinä pitkään.

    Ylläpitokustannuksiin on hyvä sisällyttää vuosittainen betonikyllästäminen, joka tarkoittaa betonin sääsuojausta betonisiin skeittiparkkeihin tai -elementteihin. Samalla ammattilaisen kannattaa pyytää käymään katsomaan läpi koko skeittiparkki ja korjaamaan mahdollisesti rikkoutuneet elementit.

    Jos jotain menee skeittiparkissa tai -paikassa rikki olisi tärkeää, että parkin infotaulussa kerrottaisiin keneen ottaa yhteyttä. Jos kaupungilla tai kunnalla on käytössä palaute-sivusto, se olisi hyvä olla esillä ja rohkaista käyttäjiä olemaan tarpeen tullen yhteydessä.

    Käytännön tasolla on varmistettava että vastuukysymykset huollosta on oltava selvillä skeittiparkin, paikan tai hallin valmistuttua. Huollosta vastaavan tahon on oltava tietoinen, että harrastuspaikka vaatii perushuollon lisäksi asiantuntijatason huoltoa, jolloin tällaista palvelua tekevän tahon tiedot on oltava huoltoa tarjoavan tahon käytettävissä.

    Vinkki! Talviaikana lunta ei saa koneellisesti poistaa skeittiparkilta tai -paikalta. Sillä lumien auraaminen vahingoittaa skeitattavia materiaaleja. Lumien poistamisessa voidaan luottaa alueen skeittaajiin, jotka poistavat itse lumet parkilta, kun asia on ajankohtainen.

Onnistuneen hankkeen palaset lyhyesti:

  • Hanke suunniteltiin alusta lähtien yhdessä paikallisten harrastajien kanssa.

  • Riittävän suuri rahoitus ja tarpeeksi tilaa hyvän skeittiparkin toteutukseen.

  • Realistinen suunnitelma suhteessa budjettiin.

  • Skeittiparkin suunnitteli ja toteutti alan ammattilaiset.

  • Asiantuntija / suunnittelija valvoi rakennusvaihetta.

Skeittiparkin tukipalvelut

Skeittaaminen on muutakin kuin laudan kanssa temppujen tekemistä ja liikkumista. Harrastukseen kuuluu isona osana sosiaalinen aspekti sekä ihmisen perustarpeet. Alueelle pääseminen ja siellä viihtyminen lisäävät skeittiparkkien ja -paikkojen käyttöastetta. Sosiaalinen kestävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota skeittiparkkeja tai -paikkoja toteutettaessa.

  • Hyvät kulkuyhteydet skeittiparkille, julkisen liikenteen, kaupunkipyörien tms. avulla

  • Paikka oleskelulle. Skeittaus yhdistää vapaa-ajan ja liikunnan ja siksi on tärkeää, että oleilu mahdollistetaan jo suunnitteluvaiheessa.

  • Roska-astiat ja hyvät kierrätysmahdollisuudet rohkaisevat siisteyden ylläpitoon

  • Peruspalveluiden, kuten wc:n löytyminen parkin yhteydestä tai kävelymatkan päästä tasavertaistaa paikan käyttömukavuutta kaikille sukupuolille.

  • Vesipiste löytyy parkin yhteydestä tai kävelymatkan päästä

  • Kauppa, kioski tai ravintola sijaitsee kävelymatkan päässä

  • Opastekyltti skeittiparkin sääntöjen ja hätätilanteessa tarvittavien ohjeiden esittämiseen. Opastekyltin on hyvä sisältää myös osoite ja hallinnoivan tahon puhelinnumero, sekä tieto siitä, kuka parkin on rakentanut.

Parkit ja niiden maalaus

Alakulttuureina skeitti- ja graffitikulttuuri kulkevat usein lähekkäin. Vaikka maalauksia ei skeittiparkkien elementteihin aina toivota, ei niiltä aina voida kokonaan välttyäkkään.

Tässä muutama vinkki graffitien poistoon ja rinnakaiseloon skeittiparkkien kanssa.

  • Skeittiparkin pintaan tehdyt graffitit (vain tietyt spraymaalit) voivat tehdä betonipinnasta vaarallisen liukkaan ja haitata elementtien hahmottamista 

  • Graffitien poisto painepesurilla vahingoittaa betonin pintaa, jota ei suositella tehtävän. Sen sijaan graffitit tulisi poistaa muilla keinoin.

  • Graffitien estoainetta ei kannata käyttää koska se tekee pinnoista liukkaita.

  • Esimerkiksi Tampereen Iso-Vilusen skeittiparkilla on asia ratkaistu niin, että se maalataan lähes vuosittain parkin viihtyvyyden, skeitattavuuden ja betonin huoltotoimenpiteenä. Samalla graffitien määrää yritetään rajoittaa ja siinä on osaltaan onnistuttukin. 

Ilmastonmuutoksen huomioiminen pidentää skeittiparkin tai -paikan käyttöikää ja kauden pituutta

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen on tärkeä tosiasia, joka tulisi ottaa huomioon pitkäikäisiä ja kestäviä skeittiparkkeja suunnitellessa. Talvikauden lyheneminen vaikuttaa jo nyt harrastajien käyttäytymiseen. Ulkoharrastusalueiden käyttö on pidentynyt kesäkaudelta pitkälle syksyyn ja parkkien käyttömäärien odotetaan lisääntyvän entisestään.  Joka tarkoittaa hyvän valaistus ja sähkösuunnittelun huomioimista.  Suunnittelu- ja budjetointivaiheessa on tärkeää huomioida sään ääri-ilmiöt polttavasta auringonpaisteesta rankkasateisiin sekä eteläisen Suomen pidentyvä skeittikausi. Esimerkiksi, kuten muussa kaupunkitilassa myös skeittiparkeissa ja -paikoissa on tärkeää että hulevesien ja lumen sulamisversin pitkä imeytyminen on tehty asianmukaisesti lisääntyvien tulvien vuoksi. Myös viihtyvyyttä ja varjoa tuova puusto skeittiparkin laidalla  on tärkeä osa tulevaisuuden suunnittelua.