Skeittauksen sanasto

Skeittikulttuuria ja skeittaamisen paikkoja voi ymmärtää hiukan paremmin, kun perustermistö on hallussa. Termistöä on olemassa valtavasti, tässä on esitelty tärkeimmät skeittitermit kokonaiskuvan parempaan ymmärtämiseen.

Sanasto voi vaihdella alueen ja kaveripiirin mukaan, lisäksi englanniksi termit ovat hiukan erilaisia kuin suomeksi. Maantieteellinen alue ja arkkitehtuuri vaikuttavat muotokieleen ja ilmaantuvuuteen. Sanaston elementtejä voidaan yhdistää toisiinsa.

  • Street

    Tarkoittaa kaupunkiympäristöä eli katuskeittausta jäljittelevää suuntausta. Streetskeittiparkin elementtejä ovat esimerkiksi reili, ledge, kurbi tai raput. Streetskeittausta harrastetaan myös niin kutsutuilla spotetilla eli ihan muuta kuin skeittausta varten rakennetussa kaupunkiympäristössä.

  • Spotti

    Tunnetaan myös luonnonspottina. Skeittaukseen soveltuva paikka kaupunkiympäristössä, jota ei ole rakennettu skeittausta, vaan aivan muuta käyttöä varten. Esimerkiksi luonnollinen spotti voi olla rappuset, kadun reunakivi tai graniitista tehty kivipenkki.

  • Flätti

    Skeittaukseen soveltuva tasainen alusta. Materiaaleina yleensä asfaltti, kivi, laadukas laatoitus, confalt (asfalttibetoni) tai betoni. Vähimmillään skeittaukseen tarvitaan vain sopivan kokoinen alue hyvää flättiä.

  • Elementti

    Skeittausta varten rakennettu asia, jota skeitataan. Skeittiparkki koostuu eri elementeistä. Skeitattavia asioita voidaan kutsua myös obstaakkeliksi, laitteeksi tms. Kurbi on esimerkki elementistä.

  • Park

    Kaaripainotteinen parkki, jossa on yleensä poolielementtejä yhdistettynä mm. kaarispineihin, gappeihin ja kornereihin.

  • DIY ja DIT

    Tee se itse, eli Do It Yourself. Skeittauksen harrastajien itse rakentama skeittiparkki tai -paikka. Alue voi olla yhdessä kaupungin, kunnan tai yksityisen tahon kanssa rakennettu. Joskus paikat saattavat olla rakennettu jättömaille ilman erillisen luvan pyytämistä. DIY-kulttuurilla on pitkät perinteet aina lajin syntysijoille saakka. Tänä päivänä puhutaan enemmän DIT-kulttuurista, joka tulee sanoista Do It Together. DIT onkin parempi termi kuvastamaan skeittauksen yhteisöllisyyttä.

  • Ramppi

    Eli kaksi kaarta vastakkain muodostaen skeittavan kokonaisuuden. Ramppeja on erilaisia: mini, midi, vert ja megaramppi.

  • Pool

    Tarkoittaa allasmaista skeittauksen paikkaa, joka rakennetaan betonista skeittiparkkiin tai sen yhteyteen. Poolit imitoivat usein uima-altaiden muotoja ja pool-skeittauksen alkuperäinen muoto onkin takapihojen uima-altaisen skeittaus Amerikassa. Osa harrastajista ei halua skeitata pooleja lainkaan, osa taas pelkästään niitä.

  • Kaari

    Kaareva pinta, joka soveltuu skeittaukseen. Kaaren yläosassa on usein metallinen kopari (eng. coping), eli reunus joka toimii kulman vahvisteena ja mahdollistaa liukuvat temput kaaressa. Jos kaari nousee niin jyrkäksi, että ylin osuus on täysin pystysuora puhutaan vert-kaaresta (vertikaali). Ilman minkäänlaista koparia, eli vahvistetta, kaaria kannattaa rakentaa hyvin harkiten.

  • Kopari (coping)

    Kaarevan tai bänkin muodon yläosan reunus, joka toimii kulman vahvisteena. Kopari on usein metallinen putki, mutta se voi olla myös betonista rakennettu ns. poolcoping, jolloin se muistuttaa enemmän uima-altaan reunusta.

  • Reili (hänkkä, handrail)

    Usein teräksinen kaide, joita voi olla eri korkuisia ja pituisia. Reilejä voidaan tehdä pyöreästä tai neliön mallisesta putkesta. Alaspäin menevistä käsikaiteita imitoivista reileistä puhutaan hänkkinä (handrail). Tasaisella olevista vaakasuorista putkista puhutaan flätreileistä. Alaspäin menevää reiliä, jossa on sekä vaakasuoria että alaspäin meneviä osuuksia kutsutaan taas kink railiksi (eng. kinked rail).

  • Bänkki (bank)

    Suora kalteva pinta. Suomessa puhutaan usein bänkkiä tarkoitettaessa ditseistä (eng. ditch), joka tarkoittaa itse asiassa “ojaa”, kahta vastakkaista bänkkiä. Suomessa jo 90-luvulla skeittaajien puhekielessä ditsi vakiintui tarkoittamaan bänkkiä. Skeittiparkin peruselementti, jota voidaan käyttää ylös hyppäämiseen, vauhdinottoon tai edestakaisten temppujen tekemiseen.

  • Pyramidi (pyris)

    Pyramidin muotoinen elementti. Elementti voi olla nelisivuinen pyramidi, jota voi vetää joka suunnasta tai vain kaksi bänkkia noin 90 asteen kulmassa, muodostaen pyramidin yhden kulman. Myös kolmisivuinen pyramidi on yleinen.

  • Pump track

    Eivät ole skeittiparkkeja tai varsinaisesti skeittaukseen soveltuvia paikkoja. Lapset ja nuoret potkulautoineen ja polkupyörineen ovat ottaneet radat käyttöönsä ympäri Suomea, joka on hyvin positiivista. Skeittilaudalle pumptrack soveltuu vain pumppaamiseen, joten se ei ole verrattavissa skeittiparkkeihin, joissa skeittaamista voidaan harrastaa monipuolisemmin temppuja tehden. Varsinkin kapea, muovinen, bumptrack on skeittauksen kannalta hyvinkin vaarallinen.

  • Portaat

    Portaat ovat street-skeittauksen peruselementtejä, joita voidaan käyttää alas hyppimiseen. Skeittiparkissa portaat kannattaa olla melko loivat, ennemmin kun lyhyet ja korkeat.

  • Roll-in

    Esimerkiksi päätykaaren osana oleva putketon osa, josta voidaan ottaa vauhtia. Tämä elementti on enemmän vauhdinottamista kuin varsinaisten temppujen tekemistä varten.

  • Speedbump

    Betonista muotoiltu kumpu, jonka pääasiallinen tarkoitus on vauhdin lisääminen parkissa. Voidaan käyttää myös hyppytemppuihin.

  • Kurbi

    Street-skeittauksen peruselementti, joita pitäisi jokaisessa skeittiparkissa olla vähintään yksi (ellei kyse ole täysverisestä kaariparkista). Alunperin “curb” on tarkoittanut vain nimensä mukaisesti katukanttia, jotka varsinkin amerikassa liukuvat luonnostaa hyvin maalipinnan ansiosta. SIttemmin “kurbi” on varsinkin Suomessa vakiintunut tarkoittamaan kaikkia laatikkomaisia elementtejä, joissa on liu’uttava reuna. Kurbi voi olla korkea, matala, pitkä, lyhyt, päättyvä tai päättymätön (eli että kurbin päästä ei pääse suoraan ulos). Parkissa kannattaa aina olla enemmän kurbeja, joiden päädystä pääsee pois.

  • Slappy kurbi (släpi)

    Slappykurbista puhutaan kun tarkoitetaan matalaa, katukanttia (curb) matkivaa elemenettiä. Reuna on yleensä viistetty hieman vinoksi, jolloin skeittaja voi nousta liukumaan kurbille ilman ollieta (slappy 50-50).

  • Spine

    Kaksi “selät” vastakkain olevaa kaarta. Kaarten putket voivat olla aivan yhdessä, niissä voi olla pieni hylly tai ne voi olla yhdistetty yhdellä yhteisellä copingilla. Spinen yli voidaan tehdä joko lip trickejä tai hyppiä.

  • Gäppi (eng. gap)

    Yleistermi erilaisiin väleihin, joiden yli voidaan hyppiä. Gäppi voi olla flättigäppi (esimerkiksi nurmikolla täytetty väli flätissä), kahdesta bänkistä tehty hyppyri-alastulo yhdistelmä tai niin sanottu ns. london gap, jossa bänkistä hypätään lavan päälle “korotuksen” yli. Erinomainen ja turvallinen elementti harjoitella monia temppuja.

  • Manupädi

    Manualilla tarkoitetaan temppua, missä laudalla mennään pelkästään etu tai takarenkaiden päällä tasapainoillen. Manu pädi on usein matalan kurbin kaltainen elementti hieman leveämpänä tai eri muotoisena.