6 painavaa syytä miksi skeittausta tulisi tukea

Skeittausta on harrastettu Suomessa jo 70-luvulta lähtien ja ajan saatossa se on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna liikunta ja vapaa-ajan muotona. Rullalautaliiton arvion mukaan Suomessa on noin noin 60 000 lajin harrastajaa.

Skeittauksen suosio perustuu omaehtoisuuteen, saavutettavuuteen ja monimuotoiseen kulttuuriin

Laudan ja kenkien hankkimisen jälkeen voi laji olla harrastajalle täysin ilmainen. Sitä voi harjoitella yksin tai ryhmässä, omatoimisesti tai ohjatusti. Vähimmillään tarvitaan vain hyvin rullaava kova alusta (flätti). Parhaimmillaan skeittauksen mahdollistaa harrastajien kanssa suunniteltu ja laadukkaasti rakennettu monipuolinen skeittiparkki, -halli tai -paikka, jonne kaikki ovat tervetulleita skeittaamaan ja harrastamaan muita skeittiparkissa toimivia lajeja. Skeittaus on myös erittäin ilmastoystävälline tapa liikkua ja harrastaa.

Skeittausta voi harrastaa ilman joukkuetta, aikatauluja, otteluita tai kenttävarauksia

Harrastajat asettavat yleensä omat tavoitteensa ilman, että heidän tarvitsee luottaa esimerkiksi kilpailuihin tai voittoihin tyytyväisyyden ja onnistumisen tunteen saamiseksi. Skeittaus on luovaa ongelmanratkaisua, yhdessä olemista ja hauskanpitoa. Kannustava ilmapiiri skeittiparkeilla ja -paikoissa rohkaisee yrittämään temppuja yhä uudelleen ja uudelleen ja tämä yhteisöllinen ja välitön lajikulttuuri onkin monelle tärkeä skeittauksen pariin vetävä voima. 

Skeittaus ei katso ikää, sukupuolta, kokoa, kuntotasoa, etnistä tai sosioekonomista taustaa

Skeittaaminen ja sosialisoiminen muiden lajin harrastajien kanssa lisää itsenäisyyden tunnetta, autonomiaa, sosiaalisia taitoja, itseluottamusta, ystävyyttä ja vertaisryhmän asemaa. Kaikki tämä edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä toimii ennaltaehkäisevänä nuorisotyönä. Lajiyhteisön monimuotoisuus antaa erilaisista taustoista tuleville ihmisille matalamman kynnyksen kehittää merkityksellisiä ihmissuhteita ja siten edistää yhteisöjen hyvinvointia ja vaurautta. Laudan päälle astuessaan voikin kokea olevansa osa laajaa, maailmanlaajuista yhteisöä.

Skeittauksen hyödyt yksilölle ja yhteiskunnalle ovat merkittävät

Liikuntamuotona skeittaus vastaa kaikkiin liikunnan suosituksiin ollessaan niin lihaskuntoa ja liikehallintaa rakentavaa kuin vaihtelevasti rasittavaa liikuntaa tai kevyttä liikuskelua. Laudan päällä voi taiteilla taidoista riippumatta monen ikäiset aina kolme vuotiaasta eteenpäin. Vaikka skeittausta harrastaisikin elämässään vain hetken, antaa se eväitä terveeseen itseohjautuvaan arkeen. 

Skeittaus on alakulttuuria, jolla on vahvat yhteydet video- ja valokuvaukseen, sosiaaliseen mediaan sekä muotiin ja musiikkiin

Lajin parissa on myös voimakas "tee se itse" -henki. Vaikka skeittaus täyttää kaikki urheilun kriteerit, on laji monen harrastajan mielestä paljon tätä enemmän – ja juuri tämä houkuttelee lajin pariin monia.

Skeittaus voi olla keskeinen osa elämää, ammatti tai satunnaista harrastelua

Tavoitteellisimmat skeittaajat suuntaavat kohti kansainvälisiä markkinoita kuvaillen videoita ja/tai kiertäen kilpailuita aina olympialaisiin asti. Ammatin lajin parissa voi saavuttaa monella muullakin tavalla, kuin olemalla taidollisesti maailman huipulla, kuten valo- ja videokuvaamalla, harrastusväline- tai paikka markkinoilla, järjestötyötä tehden tai vaikkapa skeittilukion opettajana. Skeittauksen ympärillä pyörii laaja, kansainvälinen ja moniammatillinen yhteisö.

Edellinen
Edellinen

Kiinnostus skeittausta kohtaan nousee uusiin korkeuksiin Pariisin 2024 Olympialaisten jälkeen